Skip to main content
Blogbericht

Favoriete onderwerpen

By 16 oktober 2023oktober 21st, 2023Geen reacties

Regelmatige bezoekers van deze site hebben de ontdekking waarschijnlijk al gedaan, Dirk schildert het liefst huizen en gebouwen. Maar Dirk heeft meer favoriete onderwerpen. Vanaf dat hij zijn eerste aquareldoos kreeg waren er echter ook minder populair thema’s.

Bob Ross van de lage landen

Die kreeg hij vaak als advies van vrienden en bekenden of uit boeken die hij raadpleegde over schildertechniek. Dan zeiden ze dat hij landschapjes moest schilderen, omdat je dan leerde met kleuren in eenzelfde tint te werken. We hebben er soms flink om gelachen, Dirk en ik, als er weer eens zo’n suggestie kwam. Helemaal natuurlijk als die kwam van iemand die zelf nauwelijks enige expressieve activiteit beoefende.

Landschapjes hoorden beslist niet tot Dirks favoriete onderwerpen. Hij voelde zich daarbij al snel de ‘Bob Ross van de lage landen’. Zo noemde hij zichzelf gekscherend als hij weer eens een landschapje aan iemand toonde. Niet onverdienstelijk geschilderd hoor. Ik wist echter dat hij het een beetje met tegenzin deed. Hoewel hij landschapjes nu nog wel schildert. Maar dan vooral om iets uit te proberen, te experimenteren.

Favoriete onderwerpen

Hét thema van Dirk zijn gebouwen en huizen. Of taferelen waarin deze een plek hebben, zoals in een straat. Andere favoriete onderwerpen vindt hij in voertuigen, met op de achtergrond wel een woning. Auto’s zijn daarbij het geliefst. En daarbinnen heeft hij een voorkeur voor de Fiat 500 en de Volkswagen Kever (officieel de Volkswagen Typ 1).

Toen we nog in Den Haag woonden reed Dirk in een Kever en ik in een Fiat 500. In  de garage had Dirk nog een oude Fiat staan uit 1967. ‘Een opknappertje’, zei Dirk toen hij die kleinere 500 kocht. Echt technisch is Dirk niet, dus ik vermoedde een of andere nostalgie. Een jaar nadat we naar Frankrijk verhuisden heeft hij die oude Fiat verkocht. Daarna

gebruikte hij het wagentje korte tijd vaker als motief. En om de zoveel tijd komt het wagentje weer voorbij in zijn werk.

Stillevens, staan mooi stil

Bij zijn favoriete onderwerpen behoren ook zeker de stillevens. ‘Die tafeleren staan tenminste mooi stil en ze zijn geduldig’, zegt Dirk, die grotendeels van en met foto’s werkt. We lachen er weleens om. Ik vertelde waarschijnlijk al dat enkele van zijn stillevens in de woonkamer hangen. Daarbij vind ik vooral het kleurgebruik belangrijk.

We wonen in een oud Frans stenen huis (‘maison en pierre‘) tegen een heuvel. In de afgelopen jaren hebben we het behoorlijke gemoderniseerd. De oude elektriciteit is vervangen, de wanden in lichte tinten gesaust en de keuken ingericht naar de wensen van vandaag. De woonkamer hebben we wel enigszins in oude stijl gehouden. De wanden zijn gebroken wit. Maar de woonkamer heeft toch de wat donkere, rustieke sfeer gehouden. Daarin passen de kleurrijke stillevens van Dirk prima. Evenals overigens enkele schilderijen uit bijvoorbeeld Venetië.

favoriete onderwerpen - fiat 500
Fiat 500 rood
Fiat 500 Italie
Favariete onderwerpen - Fiat 500

Over ‘Maison en Pierre’

‘Maison en pierre’ betekent eenvoudig een stenen huis. Het verwijst echter meestal naar een huis waarbij natuurlijke stenen het belangrijkste bouwmateriaal zijn. Dit in tegenstelling tot huizen die zijn gebouwd met andere materialen zoals hout, beton of baksteen. ‘Maison en pierre’-huizen zijn geliefd om hun duurzaamheid en de charme van de natuurlijke stenen.

De term ‘en pierre’ wordt ook gebruikt om een bepaald type huis of architectuur te beschrijven. Het zijn dan vaak oude huizen waarbij ‘en pierre’ verwijst naar de natuurlijke stenen. Deze stenen vaak groter en ruwer, soms lijken ze op uitgehouwen rotsblokken. Maar dat hangt af van de specifieke stijl van architectuur en beschikbaarheid van dit bouwmateriaal in een bepaalde regio en in de periode dat werd gebouwd.

Afhankelijk van de gekozen stijl kunnen de grootte en textuur van de stenen variëren. Soms, bij oude bestaande huizen, werden ze uitgehouwen en op elkaar geplaatst. Flink opgevuld met cement ertussen verkreeg het een stevige constructie. Bij moderne ‘en pierre’-huizen worden de stenen zorgvuldig uitgehouwen en op maat gesneden, gehakt of gezaagd.

Ons huis

Ons huis is gebouwd met ruwe ‘en pierre’. Aan een kant is het gestuct waardoor het huis een gladde muur heeft aan de buitenkant. In de woonkamer zijn muren grotendeels authentiek gebleven, zonder stucwerk. Wel zijn in de loop van de tijd wel verstevigingen aangebracht, vooral door cement te vernieuwen of aan te vullen. In de overige kamers en keuken zijn de muren geëgaliseerd met stucwerk.

Muur in 'en pierre'

Heb je een illustratie om ‘en pierre’ te illustreren, vroeg ik Dirk. Dat had hij niet, maar hij wilde het wel maken. Hij vond het een experiment. Het onderwerp leent zich niet voor aquarel vond hij achteraf. Zijn schilderij, naar een woning verderop in de straat, illustreert voor mij met die grove stenen wel ‘en pierre’. 

Maison en pierre

Over deze was Dirk zelf ook niet zo tevreden, maar ik mocht het wel gebruiken als voorbeeld van ‘en pierre’. De grillige stenen zijn vooral in het rechterhuis te zien. Frankrijkgangers herkennen de stijl waarschijnlijk direct. Dit is overigens niet ons huis.

Laat een reactie achter

*