Skip to main content

Het aquarelleren van stilleven begon een tijdje terug. Op een ochtend kwam Dirk uit zijn werkkamer. Ik stond in de keuken een maaltijd voor te bereiden. Hij bleef een beetje om me heen dralen. Dus vroeg ik, ‘Dirk, wat is er?’

Het duurde even voor hij antwoordde. Uiteindelijk zei hij dat hij iets met stilleven wilde maken. Ik reikte hem de fruitschaal aan en zei, ‘hier een fruitschaal. Zo is Rembrandt ook begonnen’. Er verscheen een mager glimlachje rond zijn mond die niet doorzette. Hij pakte de fruitschaal over en verdween weer naar zijn werkkamer.

Stilleven in de woonkamer

Het resultaat was heel aardig. Maar het duurde nog enkele stillevens voor we beiden tevreden waren. Ik iets eerder dan Dirk. Een paar maanden later kwam hij met onderstaand stilleven met druiven. Ik was daar zo enthousiast over dat ik het in de huiskamer wilde. Het origineel heeft een zwarte bovenkant. Geert Visser, onze huisdrukker in Maarssen, heeft die digitaal verwijderd en verzorgde er een giclee afdruk van. Dat is een fijne print op mooi papier. Die hangt nu ingelijst bij ons in de woonkamer, zoals ze huiskamer hier noemen.

Schrijven over stillevens geeft me direct de mogelijk iets te vertellen over het stille leven dat we hier in Zuid-Frankrijk hebben. We wonen dus iets buiten Cabris. Het is hier rustig. Ons huis ligt tegen een heuvel. In de bovenkamers hoor je af en toe een auto voorbij komen. Maar in de vertrekken daaronder is het stil.

Uitzicht is prachtig

Vanuit de woonkamer hebben we een prachtig uitzicht over de vallei en de bergen verderop. Dirk kijkt vanuit zijn werkkamer naar een iets andere hoek van de vallei. En vanuit de keuken kijken we over weiland. Een Nederlandse vriendin die een weekje bij ons logeeerde noemde ons plekje ooit ‘bucolisch’. Dat woord moest ik opzoeken, het betekent idyllisch. Overigens is Cabris ook grappig. Het komt van het Latijnse ‘Cabra’, dat geit betekent.

Nou, geiten lopen hier genoeg. En de kaas die ze geven is ook voortreffelijk. Wijntje erbij. Dirk zegt weleens dat we hier stil leven zonder echt stil te kunnen leven. Maar een stilleven van ons eh bucolische stil leven heeft hij er nog niet van gemaakt.

Stilleven met druiven

Stilleven met druiven (2021)

Laat een reactie achter

*