Een mooi voorbeeld om de werkwijze van SCEM Marketing & Reclame uit te leggen is de prijswinnende campagne voor het Meldpunt Drugsoverlast in Amsterdam.
In het stadsdeel Westerpark van de Gemeente Amsterdam kwamen regelmatig klachten binnen van drugsoverlast. Bewoners klaagden over spuiten in de portiek, junkies voor de deur, kinderen die niet veilig waren. Het Meldpunt Drugsoverlast werd opgezet met het idee dat mensen makkelijker hun verhaal kwijt konden en medewerkers van het Meldpunt konden ook direct kijken of ze iets aan de overlast konden doen.
De vraag aan SCEM was het bestaan van het Meldpunt te promoten. Het bureau van de nieuwe dienst bestond toen inmiddels een half jaar. Het vermoeden bestond dat er meer overlast dan er werd gemeld.
Strategie
Uit onderzoek bleek dat inderdaad meer mensen een probleem hadden dan er zich melden. Gekozen werd voor een strategie met herhaling, mede omdat ook het telefoonnummer bekender moest worden. Daarbij werd gekozen alleen met print te werken.
Tijdens het onderzoek bleek dat de meeste mensen niet direct gingen klagen als ze overlast hadden, terwijl anderen om elke overlast, hoe gering ook, het meldpunt of stadsdeelkantoor belden. Dat bleek overigens bijna een norm, ook bij overlast zoals burenoverlast, te harde muziek e.d.
Concept
Het concept werd ongeveer geformuleerd als ‘benadrukken dat je niet direct gaat klagen, maar dat uiteindelijk wel doet’. In de ideeënvorming namen we de eis het telefoonnummer te communiceren mee. Het concept werd visueel vertaald naar vinkjes in de vorm van spuiten. Vinkjes die je zet om iets op te tellen. Uiteindelijk worden de vinkjes slordiger, waarmee wordt aangegeven dat de ergernis is opgelopen.
Realisatie
Het werd een printcampagne waarbij vier vierkante flyers werden gemaakt met een tekst die verwees naar een ergernis. Eén van de flyers had een twee slitjes waarin een sticker werd gestoken met belangrijke telefoonnummers, waaronder die van het Meldpunt Drugsoverlast. De sticker kon eventueel op de telefoon worden geplakt. Om de week werd een flyer huis-aan-huis verspreid in het dienstengebied van het Meldpunt.
De sticker werd ook geplakt in de maandelijkse nieuwsbrief ‘Kijk of Westerpark’. Er werd een poster gemaakt op A4 en A3, die bij winkels en openbare organisaties werd opgehangen.
Reacties
Over het algemeen kreeg de campagne goede reacties, een enkeling vond de vormgeving stigmatiserend. Het telefoonnummer werd direct vaker gebeld. Tijdens een enkele maanden later gehouden NIPO-onderzoek, waarin de campagne werd meegenomen, bleek de bekendheid van het telefoonnummer in de buurt op 64% te liggen.