Skip to main content
 

Hallo, welkom om de site van mijn echtgenoot Dirk Jan Jansen. Hier geef ik je een indruk van zijn werk. Daarmee begon hij de dag na zijn 50ste verjaardag. Ik had hem een doos aquarelverf gegeven, wat kwasten en papier. Het stond niet op zijn verlanglijstje, maar hij wilde een hobby hebben naast zijn werk als bouwkundig tekenaar.

Dirk ging er enthousiast mee aan de slag. De volgende dag dus al. Het leek een schot in de roos, en met enig vallen en opstaan werd het dat ook. Hij breidde het acquarelleren uit met andere schildertechnieken. Maar nu, jaren later en gepensioneerd, beschouwt hij zijn werk nog altijd als een liefhebberij.

Velen zien dat anders. Zij vinden zijn werk aantrekkelijk en mooi. Naast zijn vrije werk maakt hij daarom soms ook schilderijen, vaak aquarellen, naar een opgestuurde foto. Die verkoopt hij voor een schappelijke prijs. Het is een zakcentje als aanvulling op zijn AOW en pensioentje.

Kijk gerust eens rond op deze site. Ben je geïnteresseerd in getoond werk of wil je een werkje laten maken, stuur dan even een mailtje met het contactformulier.

Liefs,

signatuur Carla

Rechts (of hieronder) een portret dat buurtvriendin Sophie Lafeber van mij maakte in 2021.

Carla Jansen - Den Hartog

Huis ten Bosch in Maarssen

Restaurant Le Brasseur in Maarssen

Restaurant Auguste in Maarssen

In het begin van zijn hobby maakte Dirk veel werk in de omgeving van Maarssen. Als bouwkundig tekenaar zocht hij zijn onderwerpen vooral in gebouwen. Vanuit zijn werkervaring ontwikkelde hij daarna een eigen techniek.

Daarbij had Dirk het voordeel dat hij zijn vak al beoefende voor de komst van digitale tekentafels, zoals hij de computers met tekensoftware noemt. Dirk gebruikt nog altijd zijn vertrouwde Rotring pennen om bij acquarellen een onderwerp op overtrekpapier te zetten. Het is de referentie waarbinnen hij zijn schilderijtjes inkleurd. Daarna zet hij de inktlijnen eroverheen om contouren en accenten aan te geven.

Hij maakt al zijn tekeningen en schilderijen in zijn werkruimte. Alleen. Ik heb Dirk nog nooit aan het werk gezien aan zijn artistieke hobby. ‘Carla, niemand ziet de voorbereiding, training en dergelijke van de topsporter’, zegt hij. ‘Alleen het resultaat doet er toe als het er op aankomt, in een wedstrijd’. Dat geldt ook voor zijn werk zegt Dirk als hij me weer een nieuw werkt toont.

Meer acquarellen in deze stijl zijn te zien op andere pagina’s.

Hiernaast (of hieronder) de theekoepel in Maarssen uit het eind van de 18de eeuw. Het Rijksmonument (nr. 263390) behoorde bij Buitenplaats Vechtoever, dat aan de andere kant van de Vecht ligt. De theekoepel staat op een zeshoekig fundament van bak- en hardstenen. Korintische zuilen en pilaster op sokkel ondersteunen de kroonlijst met tandrand.

Het theekoepeltje hiernaast is een veelgekocht acquarel van Dirk bij Drukkerij aan de Vecht, die ons drukwerk verzorgt, en bij Bruna Maarssen.

Theekoepel Maarsen