Skip to main content

De disclaimer hier is vanzelfsprekend een dirklaimer

Een disclaimer is een verklaring.

Een disclaimer is een verklaring. Het is een uitleg of mededeling van onze kant. We geven de bezoeker van deze site daarmee informatie en duidelijkheid. Verder heeft een disclaimer geen enkele waarde. En wij noemen onze disclaimer daarom een Dirklaimer, gewoon een leuk woordgrapje.

Dirklaimer, het verhaal van Dirk J. Jansen

In 2017 waren Geert Visser en Rene van Maarsseveen aan het experimenteren met Photoshop Actions. Ze maakten diverse foto’s in Maarssen en haalden die door tientallen Actions. De meeste resultaten gingen direct in de digitale prullenmand. Maar enkele konden hen bekoren. Die werden afgedrukt en in de winkel van Geert aangeboden.

Een jaar later bedachten de twee wat afgeleide producten. En ze maakten meer afbeeldingen en afdrukken. Een vrouw uit het dorp bestelde een afdruk met passe-partout. De week erop kwam ze terug met de vraag wie het werk had gemaakt. Geert moest het antwoord schuldig blijven. De vrouw vond het geen probleem. ‘Het maakt ook niet uit’, zei ze, ‘ik vind het mooi werk’. En ze bestelde nog tien afdrukken van de theekoepel.

De dag erop vertelde Geert Rene wat er was voorgevallen. Daarop zei Rene, ‘je weet toch dat het is gemaakt door Dirk’

‘Dirk?’, herhaalde Geert.

‘Ja, Dirk J. Jansen’, antwoordde Rene. Daarmee was Dirk geboren. Voor een nieuw product, A6-prentjes in een passe-partout, schreef een Rene een kort verhaaltje. Het werd op een etiket geprint en achterop de verpakking geplakt.

De website van Dirk

Het maken van een website kwam enkele keren ter sprake. Eind 2020 werd dat een serieuzer gesprek. Rene vindt het leuk verhaaltjes te schrijven, Geert wil vooral plaatjes maken. ‘Laat mij dan de website maar maken’, zei Rene, die toch al eens wilde experimenteren met een WordPress Multisite.

Zo kwam de website van Dirk J. Jansen tot stand. Waarbij Carla, een vrouw voor Dirk, werd bedacht als vertelster. En buurtvriendin Sophie Lafeber om de geheel andere stijl van onder ander de portretten van Carla en Dirk te verklaren. Die zijn overigens gemaakt door een AI-programma.

Auteursrechten

Alle ‘kunst’ van Dirk is vanzelfsprekend gemaakt vanaf foto’s, zowel eigen als stock foto’s. Deze zijn vrijwel allemaal bewerkt door Geert of Rene. Bijvoorbeeld om storende of overbodige details te verwijderen. De auteursrechten liggen daardoor bij hen. Maar we doen er verder niet te ingewikkeld over. Neem gewoon even contact op als je iets wilt met materiaal op deze site; al is het maar omdat drie meer weten dan een.

Samenvatting

Dirk J. Jansen en alle verhalen en personen op deze site zijn verzonnen. Het werk is van eigen en stock foto’s die zijn bewerkt met Actions in Photoshop. De auteursrechten van de op deze site gebruikte afbeeldingen en tekst ligt bij Geert Visser en Rene van Maarsseveen.

Illustratie rond de term Dirklaimer

Illustatie ter verbeelding van Dirklaimer gemaakt door buurtvriendin Sophie Lafeber ๐Ÿ˜‰.