Skip to main content

We wonen iets buiten Cabris, ongeveer een half uur van Cannes en een uurtje van Nice. Daartussen liggen allerlei andere prachtige plaatsen. Dirk noemt ze pitoresk. En dat zijn het natuurlijk ook, schilderachtige plaatsen, landschappen en vergezichten. Toch heeft Dirk een voorkeur voor gebouwen, eventueel in een landschap. Het zal met zijn verleden als technische tekenaar te maken hebben.

Ik noemde Cannes en Nice. Dirk zegt dan altijd dat er maar vier heel mooie dorpen zijn aan de Côte d’Azur: Cabris, Grasse, Saint-Paul de Vence en Haut-de-Cagnes. Waarna ik natuurlijk opmerk dat hij het dan over dorpen heeft en dat Cannes en Nice steden zijn.

Cabris

Cabris is een middeleeuws dorp gelegen op een berg. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Franse Rivièra, wat overigens niet hetzelfde is als de Côte d’Azur, maar alleen het oostelijke deel daarvan. Wat Dirk en ik vooral leuk vinden aan Cabris zijn de kleurrijke huizen en vele oude ambachten die er nog worden uitgevoerd.

Doordat het dorp ruikt naar lavendel voel je je echt in Zuid Frankrijk vind ik. Het zorgt bij ons nog steeds voor een vakantiegevoel. We hadden het geluk een woning te vinden met fantastisch uitzicht over de heuvels, op loopafstand van het dorpscentrum. Daar maakte Dirk meerdere acquarellen.

Hiernaast (of hieronder) een van de pleintjes van Cabris met het restaurantje waar we op zaterdagavond regelmatig de week eindigen.

Le mini Grill in Cabris

Haut-de-Cagnes

Veel Nederlanders kennen de namen van steden als Grasse en Saint-Paul de Vence. Die laatste wellicht vanwege kunstenaars en enkele bekende Nederlanders die er woonden. Haut-de-Cagnes is veel minder bekend. Mensen die het kennen zijn vaak dezelfde die zich een keer in de geschiedenis van Monaco verdiepten.

Want in Haut-de-Cagnes staat kasteel Grimaldi , dat is gebouwd door Reinier I van Monaco, heer van Cagnes. Ruim voordat het huidige Monaco een dwergstaatje werd, bezat het meerdere gebieden in Zuid-Frankrijk. Het kasteel is tegenwoordig een museum.

Dirk en ik bezoeken het kasteel regelmatig. Dat is overigens een hele klim. Maar ze hebben regelmatig mooie exposities die we willen zien. En het uitzicht over Cagnes sur Mer is fantastisch. Het dorp lijkt wel wat op Cabris. Het is ook middeleeuws, maar heeft dankzij kunstenaar als Modigliaini, Renoir en Cocteau meer cultureel aanbod.

De markt in Grasse

Het dorp Grasse is de wereldhoofdstad van parfum. Deze marktkoopman in Grasse is echter gespecialiseerd in honing.

chateau grimaldi

De afbeelding in de header, Chateau Grimaldi op een heuvel in Haut-de-Cagnes.

Chateau Grimaldi

Nog een acquarel van het Chateau Grimaldi. Vanuit ongeveer dezelfde hoek vastgelegd op een regenachtige dag.

Laat een reactie achter

*