Skip to main content

Kort voor coronatijd merkte ik dat Dirk wat onrustig werd. Hij was een beetje uitgekeken op aquarelleren. Eerder experimenteerde hij al met andere technieken. Dan gebruikte hij kleurpotloden, krijt en inkt. Hij kwam echter altijd toch weer terug bij het aquarelleren. Wellicht mede omdat hij daar een geheel eigen methode voor ontwikkelde.

Dirks aquarelmethode

Hij vertelde me nooit hoe dat precies zat met wat ik noem Dirks aquarelmethode. Maar het zijn technieken die Dirk gebruikte als technisch tekenaar gecombineerd met waterverf. Ik vermoed dat hij overtrekpapier gebruikt. Eerst maakt hij een schets met potlood. Daarna brengt hij lijntjes gom of zoiets aan op het aquarelpapier. Vervolgens maakt hij met aquarelverf de afbeelding. Op de plek van de gom komt geen verf. Daarna haalt hij de gomlijntjes weg. Tenslotte zet hij met inkt lijntjes en streepjes om accenten te leggen.

Het is maar een vermoeden. Zoals gezegd wil Dirk niet dat ik op zijn werkkamer kom als hij daar werkt. Een tijdje terug heb ik een keer in zijn werkkamer een opname gemaakt van half afgemaakt werk. Later kreeg ik vanzelfsprekend het eindresultaat te zien. Door de twee opnamen kun je zien hoe belangrijk de laatste fase is, vind ik. Dit laatste fase van de inkt lijntjes. Het haalt een vaak toch wat waterachtige afbeelding op, waarvan ik sommige daarvoor vaak wat bleekjes vind.

Monochrome periode

Het was in een periode dat hij experimenteerde met kleur, in dit geval met blauw rond een vuurtoren. Dirk maakte in die periode veel monochroom werk. Onderstaande voorbeelden met hoofdzakelijk blauw, rood en groen. Vaak in tinten rond de primaire kleuren rood en blauw. De primaire kleur vindt hij het meest interessant. Maar hij geeft de voorkeur aan de secundaire kleur groen, een mengsel van blauw en geel, boven geel.

Vuurtoren

Vuurtoren in blauw – experimenteel werk (2019)

fiets voor rode muur

Fiets in rood – experimenteel werk (2019)

Groene deur

Laat een reactie achter

*